Полики сорочок Східного Поділля. Частина 1.

Інна Єрмакова
Фото автора


Чим більше занурюємось у вивчення Подільської вишивки, тим більшим є розуміння потреби в подальшому детальному, системному, різнобічному вивченні матеріалу. Первинною метою було дослідити, відновити та передати матеріальну спадщину народного мистецтва, зокрема вишивки Поділля, яка збереглась донині; зібрати та систематизувати орнаменти, підготувати схеми узорів, відшити технічні зразки вишивки; опанувати техніки традиційної вишивки, підготувати матеріали до друкованого видання.

Тепер до цієї мети додалось бажання спробувати хоча б наблизитись до осмисленого розуміння орнаментики, походження її  матеріальних носіїв, духовної культури українців.

Вишиті жіночі сорочки – один з найдавніших видів одягу. Вишиті низзю сорочки Поділля зачаровують магічною силою орнаментів, яка бере свій початок з сивої давнини. 

В епоху трипільської культури, уже в IV тис. до н.е. був відомий одяг, подібний до жіночої сорочки. Свідчення цього факту знаходимо у виданні Черниш Е.К. Энеолит Правобережной Украины и Молдавии//Энеолит СССР.-М.,1982. На антропоморфних малюнках, що містяться на  керамічних виробах часів культури Трипілля-Кокутені зображені жіночі фігурки, що одягнені в довгі, перепоясані в талії сорочки. Також на кераміці тих часів можемо спостерігати орнаменти, що і дотепер присутні на вишитих сорочках значно пізнішого періоду, власне якими ми і зацікавились.


Отже, подільські жіночі сорочки є уособленням справжнього мистецтва, зразками неперевершеної вишитої орнаментики, дивують та зачаровують технічною майстерністю виконання вишивки, є найбагатшим джерелом для дослідження та натхнення.

Робота зі створення бази візерунків, особливостей крою, різновидів оздоблення вишитого одягу триває. По мірі завершення складених схем та відшитих до них орнаментів будуть готуватися публікації.

А поки що пропонуємо разом з нами надихатись красою та досконалістю вишивки Поділля. 

Полики сорочок с. Війтівка Бершадського району Вінницької області. Частина 1.





















1 коментар: