Вишивка Східного Поділля. Змережування. Частина 1


Фото: Інна Єрмакова


Наступний цикл дописів ми присвячуємо різним прийомам змережування та розшивок. Ці техніки є надзвичайно важливим в пошитті одягу. З їх допомогою маємо можливість надійно з'єднувати деталі виробів і разом з цим робити виріб естетично бездоганним.


Основою великої групи змережувань є петельний шов. Змінюючи послідовність виконання і напрямок стібків, можемо змінювати зовнішній вигляд шва.

В першому дописі розглянемо порядок виконання змережування, яке зустрічаємо в сорочках з Літинського району, що на Вінниччині.

Змережування виконуємо зправа наліво в три ниточки муліне. Використовуємо нитки чорного, червоного кольорів або їх чергування.

Закріплюємо робочу нитку на початку шва. Для цього виконуємо вузлик як показано на наступних фото або в будь-який зручний для вас спосіб.






Розміщуємо деталі що з'єднуємо она навпроти іншої і виконуємо перший стібок петельного шва. При цьому голку вколюємо зверху вниз і проводимо справа від робочої нитки. Зверніть увагу на те, що вколювати голку в полотно треба якомога ближче до краю. Буде цілком достатньо відступити дві ниточки вглиб полотна. Такий невеличкий розмір петельок є характерними для всіх видів східно-подільських розшивок.




Затягуємо стібок. 




Повертаємося до тієї деталі, що ближче до нас. Виконуємо стібок петельного шва, вколюючи голку в ту саму точку, що і при виконання попереднього стібка на цьому боці (на початку роботи це закріплюючий вузлик). Слідкуємо щоб голка проходила над робочою ниткою, утворюючи стібок петельного шва. Робочу нитку для зручності можна притримувати великим пальцем лівої руки.



Гарненько затягуємо петельку і виконуємо аналогічну на протилежному боці. При цьому вколюємо голку в ту саму точку, де вже є попередній стібок.


Гарненько затягуємо. Таким чином ми виконали два з'єднувальних стібка. При чому в кожній з деталей вони мають одну спільну точку вколювання. За траєкторією прокладання нитки і послідовністю виконання цей елемент дуже схожий на фрагмент плахтового шва. Отже, в разі необхідності, за описом техніки його виконання можете звернутися також до відповідної літератури.

Це і є базовий елемент змережування, яке ми розглядаємо.


Відступивши приблизно 3 мм в напрямку руху, виконуємо аналогічну групу з двох з'єднувальних стібків повторюючи описані вище прийоми.



Стіби петельного шва виконуємо по черзі то на одній, то на іншій деталі.



Виконуючи обидва стіба, вколюємо голку в одну й ту саму точку.



Затягуйте міцно. Слідкуйте за тим, щоби деталі були пришиті одна до одної щільно і не рухались одна відносно іншої.





Продовжуйте зшивати деталі групами з'єднувальних стібків розміщуючи їх на відстані приблизно 3 мм одна від одної.


І так на необхідну довжину.


В результаті отримуємо приємний на вигляд і досить міцний шов. На наступному фото поруч розміщено нашу тренувальну вправу і фрагмент автентичної сорочки для порівняння.



Приємного вишивання!

1 коментар: