Вишивка Східного Поділля. Змережування. Частина 2


Фото: Інна Єрмакова

В другій частині циклу розглянемо змережування, в основі якого також петельний шов. Цей тип змережування досить поширений, зустрічається в сорочках різних вишивальних осередків Вінниччини.

Виконуємо в три ниточки муліне чорного або червоного кольору, або їх чергуванням. Виконувати змережування зручніше зправа наліво (тим, хто працює правою рукою).

Під час зшивання деталей будемо виконувати петельні стібки почергово  в кожній деталі. Загальний вигляд шва формується за рахунок певного порядку вибору точок вколювання. В кожній точці вколювання буде згруповано по три петельних стібка.

Закріплюємо робочу нитку на початку роботи. Як це зробити показано в першій частині.


Розміщуємо деталі одна навпроти іншої і робимо перший петельний стібок, вколюючи голку зверху. Голка має проходити справа від петельки, утвореної робочою ниткою.


Міцно затягуємо. Деталі мають бути стягнуті щільно, не рухатись одна відносно іншої.


Наступний петельний стібок виконуємо, вколюючи голку в точку, в якій ми робили початковий вузлик закріплення. Для зручності можна робочу нитку покласти вліво і притримувати великим пальцем лівої руки.


Голка повинна пройти над робочою ниткою.


Міцно затягуємо стібок що утворився.


Знову повертаємося до деталі, що далі від нас і виконуємо наступний петельний стібок, вколюючи голку в точку, в якій вже є один стібок. 






Міцно затягуємо петлю, що утворилася. До цих пір послідовність виконання змережування співпадає з послідовністю виконання змережування, описаного в першій частині. Далі починаються відмінності.


Наступний стібок виконуємо на деталі, що ближче до нас, відступаючи вліво приблизно 3 мм від групи щойно відшитих стібків.



Щойно виконаний стібок є першим з трьох, які будуть починатися в цій точці.


(На фото, що вище, видно проміжок між двома стібками на верхній деталі. Це невеличка помилка, яку я розгледів вже на фото при збільшенні. Насправді вони мають виходити з однієї точки. Будь ласка, звертайте на це увагу)

Повертаємося до деталі, що дальше від нас і виконуємо третій стібок, вколюючи голку в ту саму точку. Цей стібок є завершальним в цій групі




Міцно затягаємо щойно відшитий стібок.


Повертаємося до деталі, що ближче до нас і виконуємо другий стібок в групі. Вколюємо голку в точку, в якій вже є один стібок.




Міцно затягуємо.


Після виконання другого стібка в групі, час розпочинати нову групу стібків на деталі, що навпроти. Для цього відступаємо в напрямку руху приблизно 3 міліметри і виконуємо перший стібок в новій групі. Голку вколюємо зверху полотна. Робочу нитку для зручності притримуємо великим пальцем лівої руки.


Слідкуємо щоб голка проходила над робочою ниткою.



Міцно затягуємо новоутворений стібок.


Після того, як виконано перший стібок в новій групі на деталі, що далі від нас, повертаємося назад і завершуємо групу стібків на деталі, що до нас ближче. Виконуємо третій стібок в цій групі, вколюючи голку в точку, в якій вже є два стібки.




Міцно затягуємо щойно виконаний стібок.


Переходимо на протилежний бік і виконуємо другий стібок в новій групі





Після виконання другого стібка починаємо нову групу на протилежному боці.



Виконавши перший стібок групи, повертаємося назад і завершуємо третім стібком групу на протилежному боці.


Групи стібків повинні розміщуватися із зсувом, в шаховому порядку. Таким чином, весь шов виглядає як кривулька, або черв'ячок.


Повторюючи описані вище прийоми в тій самій послідовності продовжуємо виконувати змережування на потрібну довжину.



В результаті маємо ось такий міцний шов. На наступному фото наш зразок і фрагмент автентичної сорочки для порівняння.



Узагальнюючи, зазначу основні моменти:
- петельні стіби виконують почергово в кожній деталі;
- стіби зібрані в групи по три;
- після виконання другого стібка в групі починаємо формування нової групи на протилежному боці, не зважаючи на те, що попередня група ще не закінчена;
- відшивши перший стібок в групі, повертаємося на протилежний бік і заверщуємо групу, відшиваючи третій стібок.

Приємного вишивання!

P.S. Саме цим швом змережую зараз сорочку.


2 коментарі: