Плечовий візерунок жіночої сорочки. село Війтівка Бершадського району, Вінницької області


Опрацьовуємо матеріали дослідження вишивки Поділля. Цю сорочку ми зустріли в експозиції Бершадського районного краєзнавчого музею.

Сорочка пошита з тонкого бавовняного фабричного полотна (бязь). Пошита в середині - другій половини минулого сторіччя. Такі сорочки є характерними для с. Війтівка того часового періоду. 


Нитки - муліне DMC у чотири складання.

Основна техніка - низинка проста. Зустрічаються поодинокі стібки замкової низинки (замочки на схемі позначені червоним кольором). Враховуючи те, що тканина має дуже дрібну структуру, ниточки рахуються парами. Тобто, найкоротший стібок накриває дві ниточки. Також ряди низинки прокладаються не в кожному рядку полотна, а через рядок.

Також використані техніки: хрестик косий, хрестик підстелений. Техніка виконання підстеленого хрестика подана в кінці допису.

Ми вишивали зразок на коломийському бавовняному полотні №40. Воно значно грубше від оригінального, тому рахувалася кожна ниточка, як зазвичай.

Лицевий бік відшитого зразка:

Кожна орнаментальна смужка вишивається окремо. Також окремо вишиваються ромбічні орнаментальні мотиви. Це гарно видно з вивороту відшитого зразка:

Смужки, які розділяють низинкові орнаментальні смужки, вишиті технікою "підстелений хрестик". Кольорові рисочки і прилеглі до них чорні крапки - косим хрестиком.

Схема узору (лицевий бік):

Для зручності вишивання низинкових орнаментів подаємо схему вивороту. На схемі лише низинка. Початкові вколи позначені крапками. Замочки позначені рисками червоного кольору.

Підстелений хрестик. Техніка виконання

Вишивається справа наліво.
Робимо діагональний стібок на всю висоту ряду. Для цього вколюємо голку в правий верхній кут уявного стовпчика і виколюємо в лівому верхньому куті. В нашому випадку ширина стовпчика - дві ниточки полотна.




Далі шиємо так, ніби ми виконуємо цей стовпчик звичайним косим хрестиком. Тобто, зверху вниз вишиваємо півхрестики.




Після виконання останнього нижнього півхрестика виводимо голку на початок, тобто, в лівий нижній кут наступного стовпчика. 


Таким чином вишиваємо до кінця ряду.

З вивороту ряд підстелених хрестиків виглядає так:




Приємного вишивання!

2 коментарі:

  1. Скажіть будь ласка, ви створюєте схеми у якійсь спецальній програмі (на зразок PM), чи у звичайному графічному редакторі? Хочу зкомпанувати свою схему для вишиття низинкою і подібними техніками, спробувала у PM - та щось не сильно подобається і процес і результат. Може є щось більш до цього придатне?

    ВідповістиВидалити
  2. Скажіть будь ласка, ви створюєте схеми у якійсь спецальній програмі (на зразок PM), чи у звичайному графічному редакторі? Хочу зкомпанувати свою схему для вишиття низинкою і подібними техніками, спробувала у PM - та щось не сильно подобається і процес і результат. Може є щось більш до цього придатне?

    ВідповістиВидалити