Григорій Гринь. І вишите моє життя ...

26.06.2015 смт Опішне. (фото О.Нарбут)
Григорій Петрович Гринь – людина, яке все своє життя присвятила вишивці. Якщо бути точним, то збиранню, вивченню і на основі цього створенню орнаментів. Він пройшов нелегкий життєвий і творчий шлях. Це тепер Григорій Петрович – талановитий митець, дослідник традиційної полтавської вишивки, майстер художньої вишивки, Заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, голова Опішнянського осередку. А в далекому серпні 1960 року молодий художник-випускник Решетилівського художньо-промислового училища почав свій трудовий і творчий шлях в Художньо-промисловій артілі імені Н.Крупської. А вже наприкінці 1961 року був призначений головним художником фабрики.
Григорій Петрович  не раз переповідав нам історію становлення його як художника українських орнаментів. Признався з посмішкою, що дивується своїй колишній зухвалості і самовпевненості, бо спочатку не замислювався над складністю цієї роботи. Думав: «Та що там такого! Малювати вмію. Баби без освіти в селах візерунки складали, то невже я не намалюю краще?! Сів, намалював від душі, повіз в Київ на затвердження Художньою радою (були такі часи та такі структури)». Там завернули абсолютно всі його роботи. Додому повертався в страшному розпачі. Як так? Головний художник, з відповідною художньою освітою… Але Григорій Петрович з вдячністю згадує донині тих людей! Бо, каже, там були дійсно гарні спеціалісти. До нових малюнків орнаментів були чіткі та суворі вимоги: щоб кожен малюнок відображав народність, мав відповідну гаму, відповідав орнаментиці відповідного регіону. 

Саме в  той день Гринь почув безцінну пораду, якою і скористався: «Не малюй зі своєї голови. Спочатку їдь по селах, іди по хатах, проси відкрити скрині. Дивись, вивчай, наслідуй!»

Відтоді почався дійсно творчий шлях Григорія Петровича.  Він дійсно поїхав по селах, хатах, скринях. Вивчав, аналізував, замальовував народну вишивку. Зібрав величезну колекцію орнаментів Полтавщини. Чим більше занурювався в світ народного мистецтва, тим більше осягав його неповторність, мудрість та красу. Звернення до народної вишивки, намагання переосмислити та відтворити красу, створення нових власних авторських малюнків відбувалось вже тепер на базі отриманих знань та набутого досвіду. Гринь в своїх роботах намагався використовувати якомога більше технік, елементів народної вишивки.  Каже, що відтоді так і залишається безмежно закоханим у народне мистецтво! Його малюнки, створені за мотивами традиційної полтавської народної вишивки, є авторськими оригінальними художніми творами, в яких відчувається любов, глибинне знання традицій, авторське творче рішення, а разом з цим, це відтворення автентичного народного мистецтва та подовження його життя в сучасності.


Щоразу, перебуваючи в гостях у Григорія Петровича, щиро захоплюєшся його роботами. Він є  автором більш ніж 700 малюнків виробів. Хоча насправді навіть він сам не може назвати абсолютну кількість створених ним малюнків. Це ескізи рушників, малюнки до чоловічих сорочок, жіночих та дитячих блуз, візерунки до краваток  та інше.

Дуже тішить, що, не зважаючи на вік та здоров’я, Григорій Петрович не припиняє творити. Під час цих гостин ми мали можливість побачити нові роботи. 

 
Дякуємо за довіру і можливість працювати з особистим архівом орнаментів народних вишивок Полтавщини!



Збирався архів в часи, коли не було цифрових фотоапаратів. Але завдяки винахідливості Григорій Петрович зібрав чималу колекцію графітових відбитків.

Під час роботи з архівом

Візерунки, які виникають в уяві художника, переносяться на папір, а потім малюнок відтворюється на полотні вишивальницями
Відшиті рушники

Вишукане співвідношення м'якості відтінків пастельних барв - головний художній ефект полтавської вишивки
Перед тим, як запустити у виробництво, кожен малюнок втілювався вишивальницями на клаптиках тканин

Розроблялась та затверджувалась відповідна документація 
Потім взірці слугували відправним матеріалом для використання їх в різних виробах

Робоче місце художника

Таїнство народження орнаменту

Нові роботи. Ескізи чоловічих сорочок 



1 коментар:

  1. Інно, дякую за розповідь про скарбничку Української мистецької спадщини! Довгих літ Григорію Петровичу в здоров'ї і в радості а вам нових зустрічей з Майстром!

    ВідповістиВидалити