Мандруючи Полтавщиною. Колегіум мистецтв у Опішному.

Інна Єрмакова


Вперше я дізналась про Державну спеціалізовану художню школу-інтернат І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішному»  і завітала до неї три роки тому під час участі у фото пленері, що проводив Національний музей–заповідник українського гончарства в Опішному. Враження були такими яскравими, що не полишала надії, що ще не раз життя подарує можливість навідати цей унікальний заклад. І ось знову я в Опішному! І, звичайно, я не могла не скористатись нагодою і не відвідати ще раз цей унікальний Дивосвіт дитячого гончарного світу!



Державна спеціалізована художня школа-інтернат І-ІІІ ступенів «Коле́гіум мисте́цтв у Опі́шному» — освітній заклад, що надає початкову мистецьку освіту із образотворчого мистецтва та гончарства.


У 1997 році в структурі Державного музею-заповідника українського гончарства в Опішному було на основі Опішнянської середньої школи № 2 та діючої в її складі студії «Сонячний круг» створено перший і єдиний в Україні спеціалізований навчальний мистецький заклад подібного типу — «Колеґіум мистецтв у Опішному». 4 грудня 2001 року його було реорганізовано в Спеціалізовану художню школу-інтернат І-ІІІ ступенів. З 2004 року заклад набув статусу державного, підпорядковується Міністерству культури і туризму України.

Від 20 січня 2014 року колегіуму присвоєно ім'я академіка Василя Григоровича Кричевського.







Серед викладачів закладу – лауреати державних премій, знані майстри-гончарі, науковці Інституту керамології відділення Інституту народознавства НАН України.

Учні 1-11 класів разом із загальноосвітніми дисциплінами вивчають гончарство, скульптуру, технологію, рисунок, живопис, композицію, кольорознавство, основи технічного рисунка, креслення, історію мистецтв, основи керамології.


  

Учні отримують дуже якісну базу знань із образотворчого мистецтва та гончарства. Коли ходиш коридорами та аудиторіями цього закладу, тебе не полишає щире захоплення та захват від рівня робіт, від цікавих творчих рішень, від буйства фантазії і образів. І ти доходиш до висновку, що майже нічого такого приблизного в своєму житті не зробиш. Щастя, що наша земля має таку творчу молодь! 



















А ще у складі колегіуму діє художньо-етнографічний музей, експозиція якого складається з кількох частин. Тут представлені і керамічні вироби та предмети домашнього вжитку, зібрані учнями під час етнографічних експедицій; роботи учасників гончарських фестивалів; випускні роботи учнів Колегіуму та найкращі роботи, зроблені ними під час навчання; роботи майстрів навчально-виробничої гончарної майстерні Колегіуму; роботи опішнянських майстрів гончарної справи. Ми з Андрієм в попередні наші гостини могли це бачити і отримати свою долю насолоди від споглядання неймовірних витворів гончарного мистецтва. На жаль, в цей раз ми не змогли потрапити до нього, бо ми потрапили в вихідний день і вже ввечері. Тим більше, що наші відвідини співпали з проведенням найбільшої для Опішного події - гончарського фестивалю і всі були задіяні в його підготовці та проведенню. Менше з тим, нас було кому зустріти, провести екскурсію Колегіумом та продемонструвати роботи учнів колегіуму та гостей-учасників молодіжного гончарського фестивалю.

Бо ще ж базі Колегіуму на протязі останніх років проводиться Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль – вивірена часом форма творчого спілкування молодих талантів, формування творчих художніх здібностей дітей та молоді на основі національно-¬культурних традицій; важливий засіб співробітництва юних мистців України та їх юних закордонних колег.

Якщо ви будете планувати поїздку до Опішного, не оминайте своєю увагою цей заклад! Ви отримаєте незабутні враження! Перевірено на моїх друзях ;)


0 коментарі:

Дописати коментар