Техніка уперед голкою. Двобічна стебнівка (штапівка).


Техніка "уперед голкою" є досить простою і разом з тим є базовою для різних стібків, які досить часто зустрічаються в українській народній вишивці.


Технікою “попередголку” (уперед голкою) вишивають справа наліво горизонтальними рядами, набираючи на голку потім пропускаючи необхідну кількість ниток полотна. Стібки повинні бути не занадто довгими. Такими, щоб нитка не висмикувалась під час використання та прання виробу. Також треба слідкувати, щоб робоча нитка не стягала полотно надмірно, але й не провисала. 



Ця техніка використовується для виконання різних стібків. Таких, як двобічна стебнівка, заволікання, занизування, низь (низинка), тощо.


Двобічна стебнівка (штапівка).

Шов двобічна стебнівка виконується в два етапи технікою “попредголку”. На першому етапі за лінією малюнка прокладаємо шов попередголку.








На другому етапі вишиваємо в зворотньому напрямі по щойно відшитій лінії, заповнюючи проміжки між стібками. При цьому лінія стає неперервною як з лиця, так і з вивороту. Треба слідкувати, щоби при зворотньому проході голка вколювалася в ту саму дірочку, що і при першому проході.



Зверніть увагу на те, що в залежності від того, як виконується зворотній прохід, результат має дещо різний вигляд.

В першому випадку голка перетинає вже вишитий стібок. Тобто вколюємо голку з одного боку, а виколюємо з іншого.



Шов виходить схожим на шнурочок.
В іншому випадку голка не перетинає стібок. Тобто і вколюємо, і виколюємо голку з одного боку.



Лінія шва виходить трохи ламаною.



Обирати той чи інший спосіб виконання слід в залежності від того, якого ефекту треба досягти за художнім задумом.
Двобічною стебнівкою, можна виконувати різні орнаментальні мотиви. Такі, як кривульки, меандри та інші, обшивати контури узорів, вишитих іншими швами. Такі орнаменти дуже поширені у вишивці поділля. Також ця техніка поширена в буковинській вишивці, де нею виконують цікаві “кучеряві” узори.




1 коментар: