Вишиті сорочки Східного Поділля. Закодований Всесвіт.


Все глибше занурюємось у вивчення вишивки східного Поділля. В захваті від сили символічного навантаження, глибини та змістовності орнаментів,  майстерності та делікатності подільської низі.


Наші зусилля спрямовані на ретельне вивчення та систематизацію відомостей про техніки виконання, топографії вишивки, особливості крою та стилістичні особливості вишивки окремих регіонів Поділля. Щасливі з того, що для вивчення у нас все більше можливостей, бо наша вишивальна спільнота активно долучається та дуже допомагає. Маємо спільну можливість тримати в руках та ретельно вивчати справжні витвори народного мистецтва. Для нас ця можливість важлива з багатьох аспектів.

Як зазначено в монографії Людмили Булгакової-Ситник «Подільська народна вишивка», «Основна ознака вишивки – орнамент, узір – пов’язана з призначенням, конструкцією тих побутових речей, що нею прикрашені. Закодована у знаково-символічних графемах міфоепічна картина світу наших предків, відтворювана у продовж віків щораз іншим матеріалами та техніками, збереглася до наших днів в орнаментальній системі вишивки народного одягу та ужиткової тканини. З такого погляду народна вишивка вимагає дослідження у взаємозв’зку двох рівнів: вивчення власне виробництва і його побутові «технології», тобто прийомів та навиків виконання швів,…та дослідження вишивки як культурного явища, що відображає світогляд, художню творчість в історичному розвиткові українського народу. Дослідження української народної вишивки на традиційному одязі та тканині актуальне не тільки з огляду пізнання національної культурної спадщини, а й має певне загальнолюдське культурне значення.» [1, стор. 5]

Власне цим двом аспектам і присвячений один із напрямів роботи студії «СвоєРідне». Вивчаємо та опановуємо традиційні українські техніки вишивки з поглибленим вивченням технік притаманних Поділлю та дослідження взірців нашої матеріальної культури. Поступово опрацьовані матеріали набудуть придатного для публікації вигляду і будуть доступні для вивчення та відтворення.

Дякуємо учасницям студії за спільні зусилля та працю! Дякуємо Наталі Сентемон, що надала можливість ретельного вивчення сорочок з її власної колекції!

1. Фрагменти узорів жіночої сорочки з села Рахни Польові Тиврівського району. Вишита до 1926 року. Можливо це весільна сорочка:





2. Фрагменти узорів жіночої сорочки з села Рахни Польові Тиврівського району.





3. Фрагменти узорів жіночої сорочки з села Жабокрич Крижопільського району





3. Фрагмент узору чоловічої сорочки з села Жабокрич Крижопільського району



4. Фрагменти узорів жіночої сорочки з села Жабокрич Крижопільського району





5. Фрагменти узорів весільної жіночої сорочки з Крижопільського району











Перелік посилань
------------------------
1. Булгакова-Ситник, Людмила. Подільська народна вишивка: Етногр.аспект / Ред. О.М.Козакевич. - Кам'янець-ПодільськийЖ ПП "Медобори-206". 2010. - 336 с.: іл.



3 коментарі: