Заволікання

Заволікання 

Заволікання - один з найдавніших швів української вишивки. За характером руху і переплетення ниток він повторює ткання. Відомий у різних місцевостях. Особливо поширений на Поліссі, де ним виконують узори темно-червоною ниткою із вузенькими чорними або темно-синіми смужечками по краях і по центру узору.

Сорочка з колекції Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”

Заволікання - техніка ефектна, не складна у виконанні. Дозволяє швидко вишивати узори досить великого розміру.


Цей шов виконується технікою “уперед голку”. В межах чисниці, яка може бути на дві чи на три нитки полотна, всі ряди вишиваються однаково, тобто копіюють один одного. Отже, виконують один ряд стібків, потім розвертають полотно і виконують наступний ряд, що повторює попередній.


Якщо чисниця на три нитки, то знову повертають полотно і виконують третій ряд, що повторює попередні два. В наступному рядку стібки переміщуються за малюнком. Один чи два рядки знову повторюють попередній. І так далі.


Якщо чисниця на дві нитки, то найменша кількість ниток полотна, яку покриває робоча нитка - дві. Якщо чисниця на три нитки, то - три. Таким чином маємо елемент 2х2 або 3х3 який є базовим для утворення всього малюнка. 

Треба слідкувати за тим, щоб робоча нитка закінчувалася на краях вишивки. Для цього її довжина має бути кратною довжині роботи

Нитку можна відрізувати після кожного виконаного ряду і не закріплювати кінці. Вони так і залишаються на виворотньому боці вироба.
Виворіт
Також відрізані нитки можна закріплювати, ховаючи кінці під нитки сусідніх відшитих рядків.


Виворіт

Заволіканням вишивають виключно геометричні узори, які можуть бути розміщені на всіх деталях сорочки.

Для опанування техніки заволікання пропоную відшити наступний зразок



Процес шиття виглядає приблизно так:




























Бажаю приємного вишивання!


4 коментарі:

  1. у куди кінчики ниток поділися? як саме їх ховати?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В описі наведено два способи поводження з кінчиками. 1- заправити в сусідній відшитий рядок, 2 - залишити кінчик пару сантиметрів. Той чи інший обирайте в залежності від ситуації.

      Видалити
  2. Андрію, дякую за чудовий блог! Чекаю наступних майстер класів.

    ВідповістиВидалити