Мережки з настилками. «Стовпчики»

У зразках народної вишивки зустрічаємо цілу групу мережок, об’єднаних спільною ознакою - наявністю настилок. Настилки виконуються накладанням вишивальної нитки поверх ниток основи з прикріпленням маленькими стібками - пересягами (подібні до вишивки “уприкріп”). В літературі можна зустріти узагальнюючу назву таких мережок: “полтавські мережки”. Але зустрічаються вони не лише у полтавській вишивці, а й у вишивці інших регіонів. Ці мережки можуть бути як вузьким однорядними, так і ширшими багаторядними. Вишивають геометричні або рослинно-геометричні узори. В давні часи вишивали виключно геометричні узори.





Знайомство з полтавькими мережками почнемо з вузьких однорядних мережок. За деякими з цих узорів закріпилися власні назви: мережка стовпчиками, “вівсяночка”, “гречка”. Однорядні мережки частіше виконують роль роздільних ліній в орнаментах.

Найпростішим узором таких мережок є мережка стовпчики. Виконаємо цю мережку.

Будь-яка мережка з боків обмежена качалочками. Качалочка - це вертикальний стовпчик завширшки у 3-5 ниток. Качалочки не лише позначають межу мережки, а й виконують декілька важливих функцій. Вони закріплюють і утримують обрізані ниточки. А також в них зручно маскувати кінцеві, а в деяких випадках і початкові хвостики вишивальної ниточки. Для не широких мережок висоту качалочки легко розрахувати. Якщо ж мережка широка, то можна не розраховувати зразу точну висоту качалочок, а вишити качалочку певної висоти, не обрізати нитку зразу і при необхідності дошивати качалочку до потрібної висоти.

Для нашої мережки вишиємо качалочку заввишки в 16 стібків на 4-х ниточках.





Закінчивши, вишивати качалочку закріплюємо на зворотньому боці і обрізаємо вишивальну ниточку



В нашому зразку рядок стовпчиків зверху і знизу відмежований рядком прутиків. Виконуємо нижній рядок прутиків. Залишивши дві ниточки, підрізуємо і витягаємо одну. Не обов’язково витягати її зразу на всю ширину мережки. До того ж це витягнути на всю ширину не завжди можливо бо точна ширина на даному етапі може бути не відомою. В нашому випадку в прутики будемо об’єднувати по три ниточки. Взагалі, кількість ниточок в прутиках може бути різною в залежності від властивостей полотна та художнього задума автора. Отже витягуємо підрізану ниточку на певну ширину і починаємо вишивати прутики:



Закріпити нитку на початку вишивання можна декількома способами. Можна сховати кінчик під качалочку. Коли вишиваємо парною кількістю ниточок, можна закріпити петелькою. Так само, як це ми робимо вишиваючи іншими техніками



Існує ще один спосіб закріплення ниточки на початку. Цей спосіб можна використовувати і тоді, коли кількість вишивальних ниточок у пасмі не парна, наприклад, коли мережка виконується одниєю ниточкою. Суть способа полягає у формуванні петельки на початку вишивання. Наступні зображення покроково ілюструють закріплення ниточки.

Проводимо ниточку через середину майбутнього прутика і залишаємо хвостик в декілька сантиметрів.



Далі стягуємо ниточки так само, як при звичайному формуванні прутика




Петелька, що утворилася, разом з ниточками полотна надійно стягую і тримає у прутику хвостик нашої вишивальної ниточки. Тепер можемо відрізати зайвий хвостик



Далі формуємо прутики у звичайний спосіб






При необхідності витягаємо підрізану ниточку далі



Зробивши рядок прутиків необхідної ширини, виконуємо ліву качалочку, закріплюємо вишивальну ниточку під качалочкую на вивороті і обрізаємо її





Основний узор стовпчиків вишивається справа наліво.

Для виконання рядка стовпчиків залишаємо три ниточки чисниці, підрізаємо і витягаємо три ниточки. Підрізати треба обережно ножицями з вузьким кінчиком який гарно ріже. Якщо не маємо таких ножиць, то можемо підрізати ниточки так, як це робили вишивальниці у давні часи. Піддіваємо голкою ниточки, які треба підрізати і обережно підрізуємо їх гострим ножем:




Витягаємо підрізані з обох боків ниточки:



При виконанні стовпчиків ниточку можна закріпити під качалочкою на зворотньому боці роботи:




Зауважте, що ниточки полотна під настилками не повинні бути стягнуті в прутики. Тому при просуванні вліво обкручуємо і стягуємо в прутики лише ниточки знизу від чисниці. Обкручуємо чисницю, а ниточки зверху над нею залишаємо не стягнутими.






Настилки кожного стовпчика покривають ниточки двох прутиків. Дійшовши лівого краю майбутнього стовпчика, починаємо його формування. Накладаємо настилки і закріплюємо їх персягами. Кількість настилок залежить від висоти стовпчиків, товщини вишивальної нитки і визначаеться при формуванні першого стовпчика. В подальшому кількість настилок у всіх стовпчиках має бути однаковою.

Якщо товшина вишивальної ниточки або пасма (коли вишиваємо в декілька ниточок) приблизно дорівнює товщини ниточок полотна, то, вірогідно, кількість настилок буде дорівнювати кількості проміжків між чісницями з урахуванням підрізаних ниточок. Або, кажучи іншими словами, на одну більше, ніж вітягнуто ниточок між чісницями. В нашому випадку: 3 + 1 = 4.

Один із способів формування настилки наведений на наступних зображеннях. Увага! Не спішіть робить настилки цим способом!







Зробивши настилки (у нашому випадку чотири) нам треба повернутися вниз, щоб продовжити рух далі вліво (є спосіб руху при якому повертатися не потрібно. про нього розповім у наступних дописах окремо). Повернутися вниз можна протягнувши вишивальну ниточку всередині настилки або за нею.




Цей спосіб не дуже мені подобається тому, що треба уважно контролювати натяг вишивальної ниточки при наступному просуванні вліво. Якщо затягти ниточку трішечки сильніше, то вона стягне стовпчик ось так:



Щоб уникнути такого не приємного явища, вишиваємо стовпчики іншим чином. Дійшовши лівого краю майбутнього стовпчика відразу піднімаємось під верхню чисницю. Для цього один раз обкручуємо ниточки лівого стовпчика:




І вишиваємо настилки зверху вниз:







Таким чином просуваємося вліво:









Рано чи пізно по мірі вишиття наша вишивальна ниточка закінчиться. Пропоную спосіб прив’язування нового відрізка вишивальної ниточки. Цей спосіб годиться коли вишиваємо парною кількість ниточок, наприклад, у дві ниточки.

Заправляємо новий відріз ниточки у голку петелькою:



Формуємо петлю на краю ниточки:



В цю петлю кладемо хвостик ниточки, що закінчилася:



Згинаємо його навпіл:



Потрішки затягаємо петельку і розгортаємо її так, щоб утворилася така “вісімка”



Міцно затягаємо і відрізуємо:




Утворився маленький і досить міцний вузлик, який легко сховати при роботі



Дошиваємо стовпчики до лівого краю, закріплюємо ниточку на зворотньому боці під качалочкою і обрізуємо решту.



Далі залишаємо три ниточки для верхньої чисниці, підрізуємо і витягаємо одну ниточку для формування прутиків.




Формуємо прутики. Не забуваємо про те, що під настилками стягувати ниточки у прутики не треба.





Дійшовши до краю, закріплюємо ниточку під качалочкою на вивороті і відрізуємо решту.

І, нарешті, перевернувши роботу, вишиваємо рядок прутиків так, як ми робили це на самому початку.





Бажаю приємного вишивання!

6 коментарів: