Крокуємо до мети

Вишивка Поділля. Вона зачаровує, викликає захват неперевершеною майстерністю, делікатністю та складністю виконання, вражаючими орнаментами, наповненими сакральним змістом… Великою радістю та задоволенням є можливість бачити справжні скарби народної творчості, тримати їх в руках, досліджувати, намагатися відтворити.




Особливо велике задоволення - робити це в чудовій спільноті однодумців та натхненників. Бо саме ця підтримка та зацікавленість в спільній роботі дає сили та бажання осилити величезний пласт роботи. Роботи кропіткої, але такої важливої і, на нашу спільну думку, потрібної!




То ж, не марнуємо часу! Вивчаємо, розробляємо схеми, відшиваємо, готуємось до відтворення в сучасних сорочках. Звідси і нові плани та проекти в студії. Задумів та планів багато, як і роботи. Малесенькими, але впевненими кроками ідемо до мети. Відбулися перші поїздки по області, зібрано цікавий матеріал, що поступово обробляється та систематизується . Як тільки будуть готові висновки, будуть публікації, нові уроки, нові відшивки узорів. Головна мета цієї роботи – зібрану інформацію зберегти,  поширити серед поціновувачів традиційної вишивки, народного вбрання. 








А для колективу студії – опанувати техніки вишивки нашого регіону, самостійно кроїти сорочки, розробити каталог схем  подільських узорів (особливо тих, що знайдені, побачені нами в спільних поїздках-пошуках). І, як підсумок надбаних знань, опанованих технік, занотованих вражень та емоцій, колективного азарту - відшити собі власноруч подільську сорочку. 





Робота розпочата… І вона йде системно та колективно,  паралельно з основним планом занять студії. Всі ми разом наближаємось до поставленої мети. Вже є перші результати, які втішають.



Провели зустрічі, на яких вчилися кроїти сорочки. Розглянули різні види кроїв та їх конструкційні особливості. 







На минулій зустрічі знову повернулись до опанування низинки та удосконалення навичок.  Тепер це вже було не просто ознайомлення з цією технікою вишивання та навчання і відшивання узору.



Тепер це конкретна мета – вдосконалити навички вишивання саме подільської низинки, вибрати узор для майбутньої сорочки. Звісно, це не такий легкий і простий шлях, але ми вже стоїмо на ньому, навіть робимо впевнені кроки вперед! 


Ось і перші результати!


Оленка Білоус: "Якось так..."





Анастасія Фоміна: "Ну нарешті в мене вийшла замкова низинка!! Скільки ж я над нею билась!! Пробувала простою,але ж то не те! І ось нарешті!!"




5 коментарів:

  1. Сорочка замковою низинкою-це моя мрія. Думала купити,але ту яку я хочу дууууже тяжко знайти,Їх неохоче продать і колекціонують..тільки самій вишити і лишається)))

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за репортаж! Шкода, що ви не поруч, саме почала сорочку подільською низинкою, питань маю багато)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Будь ласка, запитуйте. Будемо шукати відповіді разом.

      Видалити
  3. Дякую, трохи дошию, зроблю фото і буду звертатись)

    ВідповістиВидалити