Шатранка


Вишивка цією технікою нагадує килим. Нещільно затягнуті петельки утворюють характерну фактуру.

Сорочок, вишитих подібною технікою, на сьогоднішній день збереглося відносно не багато. Відомі зразки походять з Крижопільського та Чечельницького районів Вінницької області, з с. Колодіївка (Колись Новоушицького повіту) Кам'янець-Подільського району Хмельницької області (зразок знаходиться в колекції Ю. Сіцінського). Л. Булгакова-Ситник, посилаючись на дослідження О. Прусевича, говорить нам, про те, що у с. Борсуки (Новоушицький район Хмельницької області) зустрічається вишиття з назвою "шатранка". [1]

Існує не підтверджене припущення, згідно якого ця техніка зобов'язана назвою давній грі шатрандж, яка є попередницею шахів. Як і дошка для гри в шатрандж (та в шахи) складається з квадратних клітинок, так і взори, вишиті шатранкою, складаються з квадратиків. Наведені нижче схеми демонструють це.  


Далі розглянемо техніку вишивки на прикладі виконання квадратного фрагменту. Вишивати будемо за схемою, наведеною нижче.

Узор складається з декількох вкладених ромбів. Сторони ромбів складаються з елементарних клітинок, які мають по одній спільній вершині з сусідніми клітинками. Вишиватимемо від центру до перефірії, переходячи до виконання наступного ромба після повного завершення поточного. 



Розберемо послідовність виконання елементарної клітинки. Для зручності умовимося посилатися на кутові точки клітинки (точки вколу та виходу голки на лицевий бік), позначивши їх номерами так, як зазначчено на наступному малюнку.


Для виконання вишивки візьміть бавовняну нитку типу "Ірис" або подібну. Нитка має бути не дуже скручена і повинна трохи розпушуватись.

Виводимо голку на лице в тоці 1.



Змістившись праворуч на дві нитки полотна вколюємо голку в точку 2 і виводимо на лице в точці 3, набравши на голку дві нитки полотна.





Підтягуємо робочу нику. Затягувати слід не щільно. Так, щоби утворилась невеличка петелька. Ці петельки й утворюватимуть ворсисту фактуру нашого "килимка".




Вколюємо голку в точці 2 і виводимо на лице в точці 4, змістившись по діагоналі на дві ниточки вліво та вгору.




Підтягуємо робочу нитку, залишаючи невеличку петельку.




Ще раз проводимо голку від точки 2 до точки 4, формуючи діагональний стібок.




Цей стібок можна затягнути трішечки щільніше ніж решту. Експерементуйте, підбирайте величину петельок, намагаючись досягти найкращого результату.



Виконуємо стібок, проводячи голку від точки 3 до точки 1.






Виконуємо останній стібок клітинки. При цьому проводимо голку від точки 4 до початкової точки наступної клітинки (в нашому випадку горизонтально набираємо дві ниточки полотна на голку).




Якщо ж виконання ромба завершено, переходимо до початкової точки першої клітинки наступного ромба. При цьому положення початкової точки визначаємо за схемою.




Виконуємо наступний ромб, послідовно вишиваючи клітинки так, як описано раніше.






Дійшовши до кута, можна повернути роботу на 90 градусів для того, щоб вишивати діагональ в такому ж напрямку, що і попередню.




Закінчівши ромб, вишиваємо наступний.




Зверніть увагу на виконання стіба від точки 4 до точки 3. Залишайте петельку такої величини, щоб вона закривала проміжок між ромбами, але в той же час не була занадто великою.






Після виконання всіх повних ромбів виконуємо кути нашого узора за схемою.






Так виглядає вишивка з вивороту.




Для того, щоб край був рівним та чітким, обшиємо його стебнівкою.






Результат нашої роботи має такий вигляд.




Ми розглянули лише один спосіб виконання шатранки. Але ця техніка припускає певну свободу у виборі способу виконання елементарних клітинок. Наприклад, досить часто зустрічаються клітинки без діагонального стібка.

Пробуйте різні нитки, підбирайте величину петельок, експериментуйе і матимете найкращий результат!

Приємного вишивання!

2 коментарі: