Колегіум Мистецтв У Опішному. Художньо-етнографічний музей «Відродження»


Інна Єрмакова
Фото автора

Невимовне задоволення і відчуття щастя від повернення до місць, що тебе так щиро надихають! 

Особисто для мене одним з таких місць є Державна спеціалізована художня школа-інтернат І-ІІІ ступенів "Колегіум мистецтв у Опішному". Це єдиний в Україні освітній заклад, який надає початкову мистецьку освіту із образотворчого мистецтва та гончарства. Але для мене то не просто назва закладу, а назва неймовірного, щирого, по-дитячому наївного, світлого, казкового світу. Саме в цьому закладі викладають унікальні викладачі, навчаються унікальні діти, створюючи унікальні шедеври! 

При колегіумі з 2005 року працює художньо-етнографічний музей «Відродження». Викладачі та учні закладу здійснили численні керамологічні експедиції, під час яких було зібрано сотні глиняних виробів опішнянських гончарів та етнографічний матеріал з їх побуту. Ці унікальні експонати використовують  для демонстрацій та вивчення на заняттях. Учні мають змогу їх досліджувати. 











А чи знаєте ви, що цей унікальний дитячий заклад щорічно, починаючи з 2007 року проводить  Міжнародний молодіжний гончарський фестиваль?  В ньому беруть участь обдаровані юні майстри з багатьох країн світу! Ними було створено понад 2000 творчих робіт, які зберігаються у фондах шкільного музею. Крім  етнографічних матеріалів та творчих робіт учасників Міжнародних фестивалів фондові збірки музею складаються з колекції випускних робіт, колекції творчих робіт опішнянських майстрів,  колекції творчих робіт майстрів навчально–виробничої гончарної майстерні Колегіуму мистецтв, колекції кращих робіт учнів Колегіуму.

Втрачається відчуття часу та реальності коли поринаєш у розглядання дитячих та юнацьких робіт. Вони такі щирі, унікальні та неповторні! Тут не зустрінеш повторень, копіювань або наслідувань. Образи, що народжені в дитячій уяві та втілені юними майстрами в глині зачаровують, дивують, повертають тебе до себе справжнього. 

Придивіться до цих робіт і ви зможете в них побачити справжню дитячу Душу! Чисту і світлу…








Це будиночок в якому живе душа




































У Колегіумі мистецтв з першого до одинадцятого класу разом із загальноосвітніми дисциплінами учні вивчають гончарство, скульптуру, рисунок, живопис, композицію, основи технічного рисунка, креслення, художню культуру, основи керамології.














Щиро вдячні  директорові ДСХШІ І-ІІІ ступенів "Колегіум мистецтв у Опішному" імені Василя Кричевського  Овчаренко Людмилі Миколаївні за гостинну зустріч та Різниченко Валентині Павлівні, вчителю гончарства, майстру навчально-виробничої майстерні за таку цікаву та детальну багатогодинну екскурсію. І ще за ту любов, що Ви, Валентино Павлівно, випромінюєте коли розповідаєте про своїх учнів та їх творчі здобутки!

Опішне. Вересень 2015р.

1 коментар:

  1. thunder titanium lights
    thunder titanium lights. titanium jewelry 3,3,3.5. These are all wired, 3,3.5, 3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These titanium piercings are all wired, 3,3.5, black titanium LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. babyliss nano titanium These are titanium belly button rings all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3.5, LED. These are all wired, 3,3

    ВідповістиВидалити